Ondernemers, let op: je kan niet voor alle bestekseisen verwijzen naar je onderaannemer...
Als ondernemer in de wereld van aanbestedingen weet jij hoe belangrijk het is om aan alle gestelde eisen te voldoen. Een recente uitspraak van de Raad van State (RvS nr. 259.724 van 14 mei 2024) bevestigt nogmaals dat je hierbij niets aan het toeval mag overlaten.
Gevraagd: ‘erkenning voor asbestverwijdering’
In deze zaak ging het om een aanbesteding waarin een ‘erkenning voor het verwijderen van asbest’ vereist was. De benaming is enigszins misleidend nu het niet gaat over een erkenning in de strikte zin van het woord zoals we die kennen bij overheidsopdrachten voor werken, waarbij aannemers een erkenning moeten hebben in bepaalde categorie en klasse. De 'erkenning voor het verwijderen van asbest' wordt in dit geval vereist als selectiecriterium inzake de geschiktheid om een beroepsactiviteit uit te oefenen.
De inschrijver die uiteindelijk werd geselecteerd, beschikte zelf niet over deze erkenning. In plaats daarvan beriep hij zich op de erkenning van een onderaannemer. De verzoekende partij vond dat dit niet in lijn was met de regelgeving, en de Raad van State volgde dit standpunt.
Arrest van de Raad
De Raad van State bevestigt in haar arrest dat een inschrijver niet kan voldoen aan het selectiecriterium "geschiktheid om een beroepsactiviteit uit te oefenen" (art. 66 KB Plaatsing) door zich te beroepen op de erkenning van een onderaannemer.
De mogelijkheid om een beroep te doen op de draagkracht van andere entiteiten bestaat enkel met het oog op het voldoen aan de selectiecriteria inzake economische en financiële draagkracht en inzake technische en beroepsbekwaamheid (art. 67, 68, 70 KB Plaatsing).
Wat betreft de geschiktheid om een beroepsactiviteit uit te oefenen (art. 66 KB Plaatsing), kan er geen beroep worden gedaan op de draagkracht van een andere entiteit. (art. 73 KB Plaatsing)
Dit betekent dat indien jouw bedrijf zelf niet kan voldoen aan het selectiecriterium inzake de geschiktheid om de beroepsactiviteit uit te oefenen het inschakelen van een onderaannemer geen oplossing biedt. Een andere juridische constructie, bijvoorbeeld het vormen van een combinatie met een ondernemer die wel beschikt over de vereiste erkenning, zou in dit geval mogelijk wel een uitweg kunnen bieden.
Wat betekent dit voor jou?
Deze uitspraak benadrukt het belang van het grondig lezen en begrijpen van de selectiecriteria in het bestek. Hier zijn enkele belangrijke lessen die u kunt trekken:
1. Analyseer de opdrachtdocumenten zorgvuldig en identificeer tijdig of uw onderneming aan alle vereisten voldoet.
2. Zorg ervoor dat jouw bedrijf zelf voldoet aan alle cruciale erkenningen en vergunningen die in het bestek zijn opgenomen.
3. Vertrouw er niet op dat de kwalificaties van onderaannemers je 'tekortkomingen' kunnen compenseren. Zoals eerder vermeld, kan een combinatie met een ondernemer die wel over de vereiste erkenning beschikt, in sommige gevallen een oplossing bieden. Maar laat je in dat geval zeker adviseren.
Conclusie
De uitspraak van de Raad van State is een duidelijke herinnering dat de regels voor overheidsopdrachten strikt worden nageleefd. Een correcte en competitieve offerte indienen vraagt om zorgvuldige planning, voorbereiding én een grondig begrip van de wetgeving (en rechtspraak) rond overheidsopdrachten.
--
Hulp nodig bij het indienen van jouw offerte of even sparren over een concreet probleem?
Contacteer me via info@minro-legal.be
Kommentare