Je wist al dat de overheid voor miljoenen besteed aan uitgaven.
Wist je dat de overheid ook jouw klant kan worden? Afhankelijk van wat er gekocht wordt, en voor hoeveel, zijn de aanbestedingsprocedures soepeler of strikter, maar dat is voer voor een andere blogpost.
Als jij ook je graantje wil meepikken en de overheid als klant wil, lees dan snel verder want hieronder geef ik je alvast drie tips!
𝗗𝗲 𝗼𝘃𝗲𝗿𝗵𝗲𝗶𝗱 𝗶𝘀 𝗱𝗲 𝗼𝘃𝗲𝗿𝗵𝗲𝗶𝗱. 𝗛𝗲𝘁 𝗶𝘀 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝗯𝗲𝗱𝗿𝗶𝗷𝗳.
Onthoud dit als je zaken wil doen met de overheid. Alles is anders: de processen, de procedures, de focus, … Overheidsinstellingen kopen in met gezamenlijk geld, met ons belastinggeld. En dat willen ze goed doen. Vandaar dat het proces om te komen tot de inkoop zo belangrijk is.
V𝗲𝗿𝗱𝗶𝗲𝗽 𝗷𝗲 𝗶𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗯𝗲𝗹𝗲𝗶𝗱. Ga na waar de overheid de focus op legt. Welke belangrijke beleidsdoelen zijn er gesteld? Hoe kan je hier op inspelen of gebruik van maken?
𝗟𝗲𝗲𝘀 𝗱𝗲 𝘁𝗲𝗸𝘀𝘁, 𝗲𝗻 𝗱𝗼𝗲 𝗴𝗲𝘄𝗼𝗼𝗻 𝘄𝗮𝘁 𝗲𝗿 𝘀𝘁𝗮𝗮𝘁. Echt. Lees het (volledige) bestek en doe vervolgens gewoon wat er gevraagd wordt. Niet meer, niet minder. Dit voelt soms heel bureaucratisch aan. En soms heb je het gevoel dat je méér kan geven. Maar geloof me: geef gewoon wat er gevraagd wordt. De persoon bij de overheid die jouw offerte moet beoordelen, checkt deze op overeenstemming met het bestek, en vergelijkt ze met de andere offertes. Welk product, welke dienst of welke werken jij uitvoert en of dit nu het beste op de wereld is, doet er weinig toe als jouw offerte niet beantwoordt aan de gestelde eisen en opgelegde voorwaarden. Lees dus de tekst en doe wat er staat. En dubbelcheck je offerte alvorens je indient.
➡ Niet de tijd om alles zelf te lezen? Laat je dan bijstaan door een specialist. Door mij bijvoorbeeld.
Wil je weten of ik de juiste persoon ben om jou verder te helpen?
Of wil je bespreken hoe we kunnen samenwerken?
Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in via deze knop
of mail naar 𝐢𝐧𝐟𝐨@𝐦𝐢𝐧𝐫𝐨-𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥.𝐛𝐞
Comments