Opnieuw is er een voorstel goedgekeurd tot wijziging van de wetgeving inzake overheidsopdrachten. Een wetsvoorstel van eerste minister Alexander De Croo werd goedgekeurd door de federale ministerraad op 1 maart 2024.
In dit wetsvoorstel wil men versoepelingen aanbrengen aan de plaatsingsregels voor overheidsopdrachten die in het buitenland worden uitgevoerd. Bovendien - en dit is een drastische koerswijziging die we enkel kunnen toejuichen - worden er minder strenge regels voorgesteld als het gaat om de ondertekening van de offertes.
En deze wijziging kan weer heel wat te weeg brengen. Goed nieuws dus voor ondernemers én overheden, want de huidige formaliteiten en verplichtingen rond ondertekening van de offerte zorgen meer dan eens voor problemen en administratieve lasten.
Wat moet je onthouden over de herwerkte regeling?
Voor de overheidsopdrachten zonder voorafgaande bekendmaking of oproep tot mededinging is de ondertekening in principe niet meer verplicht.
De ondertekening van offertes blijft in de overige procedures in principe verplicht. Een aanbesteder kan wel beslissen om hiervan af te wijken en de ondertekening niet verplicht te maken.
Indien de ondertekening verplicht is, zullen aanbesteders een regularisatiemogelijkheid moeten (!) voorzien. Zo krijgen inschrijvers de kans om eventuele fouten of onregelmatigheden in de ondertekening recht te zetten.
Dit voorontwerp wordt nu voorgelegd aan de Raad van State, die hierover advies moet uitbrengen.
We houden je op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.
Je hoort het van ons wanneer de regels effectief veranderen en je kan bij ons terecht met al jouw vragen.
Vragen?
Comments